DSL Coatings ontstond doordat ze importeur werden van Conti Coatings, een verfmerk met een rijke geschiedenis. Die geschiedenis begon in 1919 bij huisschilders De Graaff & Baas in Alphen aan den Rijn. Benieuwd hoe dit 98 jaar later bij DSL Coatings terechtkwam? Lees hier het hele verhaal, van 1919 tot nu.

Electrische verffabriek De Graaff & Baas

Alphen aan de Rijn, 1919. Huisschilders Willem de Graaff en Dirk Baas begonnen hun eigen verffabriek. De serieuze vakman kon daar terecht voor kwalitatief hoogwaardige verven, lakken en schildersspullen. De fabriek stond achter het huis van de familie De Graaff, langs de Oude Rijn. Een ideale locatie voor de aan- en afvoer van grondstoffen en eindproducten over water. Krijt kwam bijvoorbeeld uit Gouda, voor de productie van onder andere stopverf.

Van producent naar (tijdelijke) handelaar

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest de verffabriek zijn productie stoppen. Om hun klanten toch zo goed als mogelijk te kunnen blijven bedienen besloten ze in verf te gaan handelen. Voor de Duitsers moesten ze precies bijhouden wat ze inkochten en aan wie ze het verkochten. Op deze wijze hielden ze het hoofd boven water. Na de oorlog probeerden ze de draad weer op te pakken. Makkelijk was dat niet, want er was vrijwel niets te koop. Pas tegen het eind van de jaren ’40 trok de economie weer aan. Daar profiteerde De Graaff & Baas van. Maar ze kregen ook met stevige concurrentie te maken.

Nieuwe fabriek

Op dinsdag 2 maart 1965 werd de hele lak- en verffabriek door brand verwoest. Maar ze lieten zich niet verslaan. Van allerlei kanten werd hulp aangeboden. Het achterhuis van de familie Graaff werd als kantoor ingericht. En bij het schoolgebouwtje aan de overkant werd een Romneyloods geplaatst, die diende als fabriek. Zo kon de productie weer van start, negen dagen na de brand. Ondertussen bouwden ze een nieuwe fabriek op het industrieterrein aan de Produktieweg in Alphen aan den Rijn. Vanaf januari 1967 namen ze het nieuwe pand in gebruik.

Overname door Chemische Werke Kluthe GmbH

In 1972 werd De Graaff & Baas overgenomen door het Duitse Chemische Werke Kluthe GmbH. Zij zetten de verfactiviteiten, naast hun core business, het ontwikkelen en produceren van chemische producten voor (metaal) oppervlaktebehandeling voort. Ook de originele merken bleven bestaan, zoals het alom bekende Grabalux, Graba Super en Graba Satin. Totdat Kluthe GmbH in 1997 de verffabriek Contilack in Oberhausen (D) overnam. In de jaren daarna werden alle verfproducten van De Graaff & Baas vermarkt onder de merknaam Conti.

Contiverven volgens Nederlandse eisen

Uiteindelijk ging de productie in 2009 ook over naar Contilack Oberhausen (D). Dat was een goed moment, want in 2010 werden de regels voor alle verffabrieken in Europa drastisch verscherpt, als gevolg van de Europese Oplosmiddel Richtlijn. Een ieder moest vrijwel z’n gehele oplosmiddel houdende productenpakket volledig opnieuw formuleren om aan de nieuwe richtlijn te kunnen voldoen. Door een nauwe samenwerking tussen Kluthe Benelux ( voorheen de Graaff & Baas) en de technici van Contilack Oberhausen, konden de verven volledig afgestemd worden op de eisen van de Nederlandse markt. Hierdoor ontstond een programma Contiverven dat geheel voldoet aan de eisen die de Nederlandse vakschilder en haar klanten er aan stellen.

DSL Coatings neemt activiteiten Conti Coatings over

Alle activiteiten van Kluthe Benelux die verband hielden met de Deco-markt werden in 2012 verzelfstandigd en ondergebracht in de nieuwe vennootschap Conti Coatings Benelux BV. Maar door de pensionering van de toenmalige directeur ontstond er een opvolgingsprobleem. Kluthe Benelux Holding besloot haar activiteiten in de Deco-markt te staken en het bedrijf te koop aan te bieden, om zich vervolgens geheel te concentreren op de core business. In DSL Coatings, leverancier van Van Buuren Verf, vonden ze de juiste partij. Zij zijn in staat om als exclusief importeur voor de Conti producten de Benelux-markt optimaal af te dekken. Het voltallige personeel, klantenbestand en alles wat erbij hoort om de klanten optimaal te blijven bedienen, nam DSL Coatings over. Ook blijft DSL Coatings gevestigd in Alphen aan den Rijn.