‘Waarom droogt mijn verf niet op de kit?’

Regelmatig ontvangen wij vragen over het gebruik van onze producten. Vragen waar iedere vakschilder, stukadoor en consument wat van kan leren. In deze reeks zullen wij daarom enkele van deze vragen uitlichten, verdiepen en beantwoorden. Deze keer: ‘Waarom droogt mijn verf niet op de kit?’.

 

Kitten

 

Het probleem: de verf droogt niet op de kit

Het is een probleem dat wij vaker horen. Nadat men het buitenschilderwerk heeft gedaan, blijkt dat de verf niet op de kit droogt. De verf op bijvoorbeeld het hout droogt goed op, maar de verf die is aangebracht op de kit blijft nat.

De uitleg: gebrek aan zuurstof

Wanneer u dit probleem ervaart, is de kans groot dat er weekmakers in de kit zitten die oplosbaar zijn in terpentine. Een oplosmiddelhoudende verf kan in dat geval niet gebruikt worden om kit over te schilderen, want een oplosmiddelhoudende verf droogt meestal oxidatief op. Dit betekent dat de verf zuurstof opneemt en daardoor egaal opdroogt. Omdat de terpentine de weekmakers oplost, komt er geen zuurstof bij de verf en droogt de verf niet op.

De oplossing: opnieuw kitten óf watergedragen verf

Er zijn twee manieren waarop u kunt zorgen dat de verf wel opdroogt op de kit. Allereerst kunt u ervoor kiezen om de kit te verwijderen en opnieuw te kitten met een goed overschilderbare beglazingskit. Dit lijkt een makkelijke oplossing, maar het is een tijdrovende en specialistische klus.

Watergedragen verf kan een eenvoudigere oplossing zijn. In watergedragen verf zit namelijk geen terpentine. Hierdoor lost de kit geen weekmakers op en zal de verf in de meeste gevallen gewoon op de kit opdrogen. Wij raden u daarbij aan om te kiezen voor de Van Buuren Hoogglans H20 of de ContiPur Satin. Eventueel in combinatie met een watergedragen grondverf, wat zorgt voor een betere hechting.

U kunt een kit pas overschilderen op het moment dat het echt droog is. Houd hierbij rekening met een doordroging van ongeveer 1 millimeter per 24 uur. Wilt u dus een kit overschilderen van 5 millimeter? Dan kan dat pas na vijf dagen. Schildert u eerder dan deze vijf dagen, dan kan de verflaag gaan kleven en de kit gaan rimpelen.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over bovenstaand vraagstuk of één van onze producten? Wij gaan graag met u in gesprek! Neem direct contact met ons op.

Over DSL Coatings

DSL Coatings distribueert exclusieve verven, lakken en pleisters. Schilders, stukadoors en consumenten profiteren hierdoor van een breed assortiment producten die nergens anders verkrijgbaar zijn. Distributeur én dienstverlener, daarin merkt u bij ons het verschil.